Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Share/Bookmark

VÄLKOMMEN TILL VÅR LILLA STAD

TIDAHOLM är en högst levande småstadspärla. Faktum är att det arrangeras omkring 700 aktiviteter varje år, allt från Konstnatten och motorlördag med cruising till cykeltävlingar och Kräftans dag. Centrum bjuder på ett trivsamt utbud av unika småbutiker, restaurangen och caféer. Här finns allt nära.

VULCANÖN, där vi har vår verksamhet, är Tidaholms kulturcentrum. Här ligger historia, konst och matkultur vägg i vägg. Allt i gamla byggnader, var och en med sin historia. Här hittar du bland annat Tidaholms museum, Tidaholms turistbyrå, VinContoret, Konstlitografiska verkstaden och Marbodal Center. 

Om du vill lära dig mer om Tidaholms historia - platser och bygnader som är viktiga för oss - rekommenderar vi att ni går en STADSVANDRING. Via Tidaholms Museum kan du boka en guide. Annars går det fint att promenera själv med hjälp av digital karta och information, som du hittar HÄR.
 

NÄR DU ÄR I TIDAHOLM KAN DET VARA VÄRT ATT BESÖKA:

- Centrum - med unika butiker och caféer i småstadsanda. 

- Tidaholms Muséum - med utställningar som skildrar industristaden Tidaholm. Här får du lära dig mer om arbetarnas historia, tändsticksfabriken Vulcan och svensk bilhistoria.

- Turbinhusön - en riktig sommarpärla med café, konsthall, hantverk och tre välbevarade smedstugor från 1700-talet. 

- Barnens Hus - ett lekparadis för våra yngre besökare. Huset består av en massa lekrum med olika teman som utmanar fantasin och leklusten.

- Hökensås Naturvårdsområde - välbevarad vildmark med naturupplevelser för hela familjen. Här finns bland annat fiskesjöar, vandringsleder, badsjöar och cykelleder.   

- Landsbygden - Tidaholm är så mycket mer än det du ser i centrum. Ta en tur och upplev den vackra landsbygd som omger oss. 

 

Ibland kan det vara svårt att förstå vad vi säger här i Tidaholm. Nedan finner du några av de ord du kan stöta på när du pratar med lokalbefolkningen.

PARLÖR FÖR TIDAHOLMSORD:

Stelck = smal manlig person
Sockefalier = slö, seg, långsam
Vekeveller = inget hum om tiden
Markvarlier = märkvärdig
Vrôlhongrir = jättehungrig
Stûvedummer = stugdum/bortkommen
Vaater = framsynt
Kräveka = kräfta
Dälpa = litet lass, typ skottkärra
Tetöken = ivrig
Bûrnat = svällt upp av fukt
Krösamos = lingon
Umma hôernt = runt hörnet
Erraker = trilsk, småarg
Annevessare = annorlunda


VinContoret Tidaholm - Vulcanön, Vulcans väg 1, 522 34 Tidaholm - E-post tidaholm@vincontoret.se