Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Share/Bookmark

RUNDVANDRING

HUSETS HISTORIA
Bygden som omger VinContoret är rik på kulturhistoria. De första cisterciensermunkarna etablerade sig i trakten (Varnhem) under tidig medeltid och förde med sig vinet upp från södra Europa. Vissa menar att här låg Svea rikes vagga, centrum för den kompakta västgötska gånggriftsbygden (från senare delen av stenåldern, svensk motsvarighet till Egyptens pyramider).

1868 grundas tändsticksfabriken Vulcan AB (på initiativ av von Essen och Charles Bratt, grosshandlare från Göteborg). Detta är viktigaste förutsättningen för Tidaholms stads uppkomst och utveckling. Tändsticksfabriken blev en fast punkt för de flesta tidaholmare. Den förlades till Vulcanön där det fanns ledig mark.

1894 byggs huset vi just nu är i – tändsticksfabriken Vulcans huvudkontor. I slutet av 2005 påbörjades förvandlingen av det ståtliga huset på Vulcanön. Byggnaden är en särart i Tidaholm med sin rikt artikulerade fasad i nationalromantisk stil. (Stilen kallas på svenska för nationalromantik, på tyska för jugend och på franska för Art Noveau.) Huset är byggt av rött tegel och har en borgliknande arkitektur (vanligt vid den här tiden – jmf Nationalmuseum, Röhsska Museet, Stockholms Stadshus m fl.) 1912 byggdes huset till med västerpartiet och tornet, som i dag fungerar som ingång till VinContoret.

 

RENOVERINGEN PÅBÖRJAS
År 2005 köper Granqvist Beverage House byggnaden, Vulcans huvudkontor på Vulcanön, och ett intensivt renoveringsarbete börjar. I samarbete med White arkitektbyrå i Göteborg och den lokala entreprenören Allt i Bygge har den gamla kontorsmiljön i mångt och mycket återskapats. VinContoret finns i källaren och på bottenvåningen. På andra våning har Granqvist Beverage House sitt kontor. Under lager av målarfärg ochoch tapeter har gamla jugendschabloner skrapats fram – en riktig kulturskatt som återigen får pryda väggarna i huset! I biblioteket är delar av originalen bevarade. Cigarrummet, som även innefattar en whiskybar, är dekorerad med en av de elva olika schabloner som hittades i huset.

 

MATERIAL FRÅN BYGDEN
Färgsättningen är anpassad efter husets ursprungsstil och möblerna japaninspirerade, svarta och distinkta, en stil som kom starkt vid sekelskiftet. (Jugend som betyder ungdomlig innebar inspiration från djur- och växtriket vilket innebar en helt ny stil som skulle vända sig från de gamla kopierade nystilarna som nyrenässans och nybarock som hade dominerat hela 1800-talet.). Gammal arkitektur och antika detaljer samsas med modern konst och design. Alla material är hämtade från bygden runt omkring. Graniten är husets original, kalkstenen kommer från Kinnekulle och eken är från Visingsö.

 

VÄRLDENS VACKRASTE VINKÄLLARE
Vinkällaren har grävts fram under Tidans vattennivå. Vid ombyggnationens början var det inte ens ståhöjd (cirka 1,6 meter) och delvis vattenfyllt! I 2008 års upplaga av  "The most beautiful wine cellars in the world" från VdH Books, finns VinContoret med på eget uppslag.

Rummen i den vackert renoverade källardelen under huset är inredda med naturmaterial som kalksten, fårskinn och ek. Lokalen är naturligtvis utrustad med alla de tillbehör som behövs för att genomföra en vinprovning. 

 

TROLLBUNDEN ATMOSFÄR
Utemiljön är även den skapad i samarbete med White Arkitektbyrå. Träd, trappor, tornet, bryggan samt vattenfallet är belysta kvälls- och nattetid vilket skapar en välkomnande och trollbunden atmosfär. Lusthuset är byggt för att sommartid kunna nyttjas av våra trevliga gäster. Gradängerna och scenen ger plats åt mindremusikarrangemang och på bryggan vid fallet kan man ljumma sommarkvällar njuta sitt vin och filosofera över livets goda.


VinContoret Tidaholm - Vulcanön, Vulcans väg 1, 522 34 Tidaholm - E-post tidaholm@vincontoret.se