Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Share/Bookmark

Unik möjlighet för whiksyentusiaster

2012-11-12

I slutet av år 1990 destillerades den första whiskyn på The Speyside Distillery i byn Drumguish utanför Kingussie i Skottland. Destilleriet är inte bara ett av Skottlands minsta destillerier, utan även ett av de få oberoende som finns kvar. 

Historien för destilleriet går tillbaka till 1970-talet då ”whiskybaronen” Georg Christie tog initiativ till ett nytt destilleri på platsen och 1990 kunde den första whiskyn destilleras i de små kopparpannorna. I dag har destilleriet fyra anställda och en årsproduktion på cirka 500 000 liter. Masterdistiller är Andrew Shand (bilden). 

Kornet till whiskyn kommer från mälterier i Moray Firthregionen, några mil norrut nära Inverness, och vattnet från floderna Tromie och Spey som förenar sig alldeles utanför husknuten. Längs Spey ligger flera av Skottlands kända destillerier – men inget så nära källan som Speyside Distillery.

VinContoret i Tidaholm har genom Granqvist Beverage House försorg kommit över ett av de första faten som destillerades i början av 1990-talet. Fatet är från 1991 och whiskyn har en naturlig alkoholhalt på 53,9% (Cask Strength). VinContorets besökare ges nu den unika möjligheten at prova whiskyn direkt från ekfatet, som alltså innehåller en Speyside Single Higland Malt 1991.

Lennart Granqvist på VinContoret: 
- För priset av 37 kronor per centiliter får besökare på våra whiskykvällar och andra större arrangemang nu den unika möjligheten att prova en riktigt bra Cask Strength whisky direkt från fatet. Ett erbjudande som VinContoret med största sannolikhet är helt ensam om i Sverige.

- Det ska också bli spännande att följa whiskyns mognad de kommande åren, eftersom drycken fortsätter att utvecklas då den får stanna kvar i fatet.

- Vi önskar alla whiskyentusiaster varmt välkomna till oss för att prova en unik produkt!

Arkivet »


VinContoret Tidaholm - Vulcanön, Vulcans väg 1, 522 34 Tidaholm - E-post tidaholm@vincontoret.se